Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych
O gotowaniu, o przyjaciół przyjmowaniu, o radości życia
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza a la Młody

Tak się składa, że dziecko moje osobiste z typowego niejadka wyrosło na prawdziwego smakosza. Na dodatek smakosza co się od gotowania nie miga a wręcz przeciwnie czyli gotuje dużo i dobrze.

Hobbysta.

Poniżej będzie przepis na moją ulubioną pizzę, na którą przepis właśnie od Młodego pochodzi.

A zatem do dzieła!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki przennej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1/2 szklanki sosu/przecieru/pasty z pomidorów,
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • szynka (albo salami, albo cokolwiek lubimy. Wersja wegetariańska także dopuszczalna),
  • szklanka startego sera żółtego (co się dobrze rozpieka - np. gouda)
  • garść rukoli,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (lub innego bardzo starego twardego sera),
  • zioła ulubione (oregano, cząber, bazylia - wg upodobań) świeże albo suszone,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystko.

Samo przygotowanie na pewno nie trwa 25 minut ale z pobytem w piecu trochę więcej. No alwe, jak pizza już w piecu siedzi to zawsze można sobie w tym czasie manicure zrobić:).

Startujemy.

Do sporej miski wsypujemy mąkę, robimy w środku krater, do którego wlewamy 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody i wsypujemy pokruszone drożdże.

Teraz przerwa na kawę mniej więcej 10-cio minutowa.

Po ok. 10 minutach dodajemy do naszego ciasta 2 łyżki oliwy i solimy.

Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) a potem zaczynamy ciasto wyrabiać ręką, jak mówi autor przepisu - do skrajnego wyczerpania nadgarstków! Nie wiem, jak czyje nadgarstki ale moje wytrzymują ok. 5 minut. Po tym czasie ciasto ma postać gładkiej, błyszczącej kulki:

Teraz odstawiam ciasto przykrywając je ściereczką.

Preparujemy pozostałe składniki, czyli ewentualnie ucieramy ser, myjemy rukolę, kroimy zioła jeśli świeże, siekamy czosnek:

Dodajemy zioła, czosnek, sól i pieprz do naszego przecieru pomidorowego (tylko błagam nie keczup! Osobiście używam przecieranych pomidorów bez żadnych dodatków). Możemy zacząć podgrzewać piekarnik - 180-200 oC.

Teraz smarujemy blaszkę niewielką ilością oliwy i rozwałkujemy na niej nasze ciasto. Można je też rozpłaszczać ręką, jak tam kto chce.

Następnie smarujemy ciasto naszym sosem pomidorowam z przyprawami:

Teraz posypujemy startym żółtym serem (nie parmezanem!), obkładamy naszę wędlinę:

I wsadzamy do ciepłego pieca na ok. 30 minut. Radzę jednak od czasu do czasu do pieca zajrzeć bo każdy inny i musimy mieć oko na całość:

Wprawdzie obiecywałam czas na manicure, ale musimy jeszcze przygotować rukolę i parmezan, czyli myjemy (sałatę) i trzemy (ser). Ale parmezan lepiej zetrzeć na końcówce do krojenia ogórków. Wtedy otrzymujemy cieniutkie, charakterystycznie podwinięte płatki parmezanu.

Kiedy nasza pizza gotowa wyjmujemy z pieca, kroimy, układamy na talerzach, układamy na niej rukolę, skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy płatkami parmezanu.

Pycha. I powiem, że to jedyna z moich ulubionych pizz!

Smacznego!

poniedziałek, 22 września 2008, uruska

Polecane wpisy

  • Barszczyk z uszkami.

    Wiadomo, że to wigilijna potrawa przez wielu ukochana, przez nielicznych prawie nieznana bo w ich regionie gotuje się zupę grzybową albo migdałową. Ja z tych od

  • Łosoś, dwa...

    W ostatnim wpisie kłamałam w żywe oczy, że prościej się już nie da a to... nie prawda. Oto poniżej macie najlepszy przykład, że można jeszcze prościej a może na

  • Łosoś - prościej się już nie da!

    To takie danie, które można mieć zawsze "pod ręką". Na niespodziewany najazd gości, na późnonocnego smaka, na głodne dzieci. Mało tutaj bowiem przepisów szybszy

Komentarze
espresso9
2010/11/03 14:39:33
Prosciutto i rukola...pycha!!!