Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych
O gotowaniu, o przyjaciół przyjmowaniu, o radości życia
Blog > Komentarze do wpisu

Gruszki i gorgonzola.

Bez zdjęć tym razem ale pysznie.

Przystawka gruszkowo serowa "przywieziona" z Italii.

Składniki:

- powiedzmy pół gruszki na głowę (ale się nie upieram - ja mogłabym zjeść i cztery w tej konfiguracji),

- ser gorgonzola albo jaki inny podobny bardzo czyli "śmierdziuch" rozpływający się na talerzu wolniutko,

- miód lejący się, ze dwie łyżeczki na porcję,

- orzechy włoskie no jak kto lubi - łyżka stołowa na osobę powinna być w sam raz,

- pieprz biały, najlepiej świeżo zmielony (ale nie bądźmy zasadniczy - może być dowolny i z torebki już zmielony też, choć oczywiście aromatu tego dopiero co zmielonego podrobić się nie da) - jak to się mówi: do smaku.

I to by było na tyle. Ach nie! Jeszcze przepis.

Na talerzu układamy pokrojoną w plastry nieobraną gruszkę (ale bez gniazd nasiennych!). Jak gruszka bardzo miękka plastry mogą być grubsze (ok. 1 cm), jak twarda cieńsze (0,5 cm).

Na każdym kawałku gruszki kładziemy okruch sera (ile się komu w duszy gra), dekorujemy orzechami i polewamy wszystko miodem. Na końcu pieprzymy umiarkowanie i podajemy z białym pieczywem i dobrze schłodzonym białym winem. Albo kieliszeczkiem grappy, jak kto ma. Ja akurat mam bo sobie przywiozłam, ech.

Smacznego.

wtorek, 01 września 2009, uruska

Polecane wpisy

  • Brukselka z gruszką.

    Już na dzień dobry widać, że to dobrana para - czyż nie? Ale to dopiero wstęp. Poniżej przepis na mój ulubiony ostatnio dodatek do mięs wszelkich, do ryby albo

  • Kalarepka.

    Bardzo lubię to niezbyt wyszukane warzywo. Najbardziej oczywiście świeżutkie i chrupiące na surowo, czasem w zupie jarzynowej. Ostatnio natomiast bardzo chętnie

  • Bakłażany z sosem pomidorowo-cebulowym

    Before: After: Pytania ;)? P.S. Wybaczcie monotonnośc tła, nic tylko mój kuchenny parapet, ale aparacikmój spisuje się dobrze tylko przy udziale naturalnego świ

Komentarze
2010/12/16 16:58:18
:)
:))
:)))