Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych
O gotowaniu, o przyjaciół przyjmowaniu, o radości życia

Sosy

czwartek, 09 listopada 2006

Ważne, ważne bardzo ważne jest dla smaku całej potrawy, jak smakuje bulion . Wiadomo, bo on ją dosmacza.

Ja mam taki patent jeszcze. Robię sos osobno taki:

3 cebule i 2 ząbki czosnku w drobną kostkę skrojone szklę na łyżce oliwy, dodaję do tego odrobinę soli i łyżeczkę Ajvaru (wg gustu ostrego lub łagodnego). Zamiast Ajvaru może byc też papryczka chili bez nasion (ale wtedy będzie ostro!). Kiedy wszystko mięciutkie - miksuję dokładnie o dodaję 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko mieszam i...dodaję do risotto kiedy już całkiem gotowe.

Tym sosem można zresztą cudnie domasczać wszelkiego rodzaju zupy i inne sosy mięsne zazwyczaj. Polecam i smacznego!

12:25, uruska , Sosy
Link Komentarze (1) »