Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych
O gotowaniu, o przyjaciół przyjmowaniu, o radości życia

Sałatowo

piątek, 18 maja 2007

Dziwnie brzmi? No może dziwnie, ale za to jak smakuje!

Danie to proste, jak przysłowiowa konstrukcja cepa.

Bazą do naszej sałaty jest… sałata. Dowolna, ulubiona, dostępna.

Ja najbardziej lubię roszponkę ale każda inna jednakowo dobra. No może z wyjątkiem najzwyklejszej, bo ona najczęściej błyskawicznie traci jędrność.

Ale jakby ktoś chciał to – nie ma sprawy.

Jest to danie, które u nas jada się na kolację lub latem na obiad. Lekkie łatwe i przyjemne. Ilości, które podaję to na 2 osoby, jeśli potraktujemy sałatę, jako danie główne. Jeśli natomiast ma to być przystawka to dla czterech osób się nada.

Składniki:

- Sałata (jeśli roszponka to 100 g). No powiedzmy spora garść na osobę.

- Pomidory 3-4.

- Ząbek, dwa czosnku.

- Cebula (ja lubię szalotkę).

To taka baza bazy. Do tego można wedle upodobań dodać dowolną zieleninę, jak ogórki, papryka surowa, rzodkiewki, koperek, Pietruchę zieloną. Można nawet ser typu feta.

Zwyczajnie każdy komponuje sobie sałatę, jaką lubi łącząc wszystkie składniki.

Ja posypuję wszystko chętnie ziarnem sezamu, „orzeszkami” sojowymi.

Sałatę podamy z sosem vinegrette lub, jak ja kiedy lenistwo mnie napada z oliwą z oliwek i wybornym jakimś balsamico wprost z Modeny. Jeśli ocet naprawdę dobry – wystarczy. Palce lizać!

No i składnik oczywisty – pierś z kaczki.

Wystarczy mrożona, jaką pewnie w większości supersamów można dostać. Jeśli mrożona to oczywiście należy ją przed pieczeniem rozmrozić i dokładnie osuszyć. Inaczej będzie mocno pryskała podczas smażenia!

Teraz do pracy.

Wytartą do sucha pierś kładziemy na deseczce skórą do góry. Ostrym nożem nacinamy skórę (aż pokaże nam się mięso) w paski, kratkę – dowolnie. Jednak, czym dokładniej nacięta tym lepiej pozbędzie się podczas smażenia tłuszczu.

I teraz dwie szkoły. Jedna dla odważnych, druga bardziej zapobiegawcza, ale za to zawsze się udająca.

Sposób pierwszy – wymagający więcej uwagi.

Pierś z kaczki układamy na rozgrzanej (ale bez przesady) patelni skórą do dołu. I tak smażymy po 8-9 minut dla każdej ze stron. Nie przykrywamy. Odwracamy tylko raz, czyli po 8-9 minutach. To smażenie wymaga starannego dobrania temperatury, żeby się pierś nie przypaliła. Powinna być mocno rumiana, ale nieprzypalona.

Tyle czasu wystarcza, aby mieć piękną różowiutką w środku kaczkę.

Szkoła druga łatwiejsza. Postępujemy identycznie, jak za pierwszym razem, ale pierś obsmażamy krócej. 2-3 minuty z każdej strony. Ważne, aby była rumiana – nie ważne, co w środku. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 100º, wkładamy do niego naszą podsmażoną pierś na blaszce, w formie do zapiekanie – wszystko jedno. I spokojnie zostawiamy na 30 minut. Ot po kłopocie. Po wyjęciu jest soczysta i jędrna.

Teraz na gotową sałatę wykładamy pokrojoną w cieniutkie plastry kaczkę i… smacznego!

czwartek, 22 grudnia 2005

Sałata co to wczoraj wieczorem strasznie Meteo smakowała.

 

Najbardziej lubię ją na bazie roszponki ale może być każda inna sałata przecież.

Czyli wiadomo – myjemy i suszymy dokładnie.

Kiedyś roszponkę na listeczki dzieliłam (sama nie wiem po co) – dzisiaj całe „krzaczki” biorę tylko korzonek odłamuję.

Sałata do misy (ogromnej, bo i ładnie wtedy wygląda i wygodnie się miesza), do tego pokrojone w kostkę pomidory, ogórek świeży, cebula do smaku (ja lubię czerwoną do tej sałaty), pęczek koperku i opakowanie sera typu Feta.

No i to wszystko.

He, He, He – no dobra kłamałam.

Cóż to za sałata by była, gdyby nie sos.

To taka wariacja na temat vinegrett’a jest.

Czyli tak oliwa z oliwek (extra vergin) 2/3 szklanki, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczka dobrego octu, łyżeczka cukru trzcinowego, i nowo odkryta przeze mnie ostatnio przyprawa – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Też spora łyżeczka. Do tego sól i pieprz.

Wszystko miksuję w blenderze i dodaję gotowej mieszanki ziół prowansalskich.

Wlewam do sałaty, dokładnie mieszam i pozwalam się przegryźć smakom przez ½ godziny.

Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie!

 

Składniki:

Opakowanie sałaty roszponki (100 g),

3-4 dojrzałe pomidory,

1 duży ogórek świeży,

Opakowanie sera typu Feta,

Pęczek koperku,

Nieduża cebula czerwona,

 

Sos:

Oliwa z oliwek,

Ocet balsamico

Cukier trzcinowy,

Czosnek (3-4 ząbki),

Sól, pieprz i przyprawy jakie ulubione,